Téliesítés

A hideg idő beköszöntével a medence szakszerű leállításáról is gondoskodni kell,ami bonyolult és összetett folyamat. Magába foglalja a csőhálózat víztelenítését, gépészeti elemek , szivattyúk kiszerelését, a vízszint visszaengedését a megfelelő szintig, fagytestek elhelyezését, a vegyszerszintek beállítását, végül a téli takaró elhelyezését és rögzítését.

TéliesítésElső lépésben meg kell határozni a medence leállításának időpontját, ezt természetesen az ügyfél saját igényeinek megfelelően dönti el, de legkésőbb a fagy beállta előtt célszerű elvégezni.

A téliesítés fő célja megóvni  a medence testet, a burkolatot , a csőhálózatot a tél káros hatásaitól.

A medence testben a tél folyamán is vizet kell tartani, hiszen a medence élettartamát is növeljük azzal, hogy egész évben azonos fizikai körülményeket biztosítunk a víz -, és az azzal ellentétes földnyomás tekintetében. Állagmegóvás érdekében a vízbe a medence hossz, és kereszt tengelyében fagynyomás csökkentő testeket helyezünk el, a jégnyomás medencetestre gyakorolt káros hatásainak elkerülése végett. A vízminőség megőrzése érdekében a medencevízbe téliesítő adalékot öntünk.

A téliesítés folyamán gépészeti elemek, csőhálózat víztelenítéséről is gondoskodni kell, ez a fagyhatár feletti csőszakaszokat érinti. A medencében található befúvókat leszereljük,  ledugózzuk, és a csőrendszert víztelenítjük. A szabadban lévő gépészeti aknákból a szivattyúkat kiszereljük, a homokszűrő tartályból a vizet kiengedjük, ezáltal a tavaszi beüzemelés alkalmával sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat.